Deza Kozijnen Heerhugowaard - beslagen ramen en condens op uw isolatieglas

Last van beslagen ramen?

Heeft u ’s ochtends en ’s avonds ook ‘last’ van beslagen ramen? Wat betekent condens op uw ramen? Hoe komt dit en wat kunt u ertegen doen?

Vooral in het voorjaar en najaar krijgen wij vragen over beslagen ramen in de ochtend en de avond.  Condens aan de buitenzijde van uw isolatieglas kunt u niet voorkomen, dat is nu eenmaal inherent aan sterk isolerende kozijnen en HR++ isolatieglas. Kiest u voor triple glas dan zullen de ramen aan de buitenzijde meer condensvorming hebben.

Condens aan de buitenzijde van de kunststof kozijnen

Goed nieuws: het is vaak maar even. Zodra de temperatuur buiten oploopt en de luchtvochtigheid daalt, verdwijnt de condens vanzelf. Het is dus niets om u zorgen over te maken: condens aan de buitenzijde van uw isolatieglas is positief.

Condens op schuifpui en draaikiepraam

Maar hoe kan het dan dat u amper door de ruiten van de schuifpui kunt kijken terwijl de condensvorming op het draaikiepraam meevalt? Simpel: de schuifpui bestaat vaak voor een groot gedeelte uit glas. Als de pui dan ook nog eens aan de noordkant ligt, blijft het temperatuurverschil tussen binnen en buiten langer groot. De schuifpui ligt misschien aan de windkant en het draaikiepraam niet. Vangt de pui schaduw van een boom? Tja, dan duurt het nóg iets langer voordat u het volledige zicht naar buiten terug heeft.

Condens aan binnenzijde

Bevindt de condens zich aan de binnenzijde van de kozijnen, dan is het zaak actie te ondernemen. In een badkamer of keuken kan het tijdelijk heel vochtig zijn, maar in de rest van de woning is dit niet de bedoeling. Als u sterk isolerende kunststof kozijnen heeft, dan is ventileren van belang. Bijvoorbeeld via een rooster in het glas  of bovenop het kozijn van het vaste raam of via mechanische ventilatie. Check of de roosters open staan of controleer of de mechanische ventilatie goed werkt.

Luchten versus ventileren

Als u last heeft van condens aan de binnenzijde van de ramen, breng dan de luchtvochtigheid naar beneden. Wilt u snel van al het vocht aan de binnenzijde van uw kozijnen: zet dan ramen en deuren vijf minuten tegen elkaar open en lucht! Daarna blijven ventileren om een continue luchtstroom te realiseren. Anders krijg je schimmelvorming.

Zit het vocht tússen het isolatieglas, neem dan contact op. Dit is niet goed.

Prettig wonen zonder last van beslagen ramen?

Heeft u vragen over condensvorming, beslagen ramen en bent u toe aan kunststof kozijnen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We delen graag onze kennis zodat u prettig woont!