Energiezuinig verbouwen met 5 essentiële tips

Of u nu extra ruimte wilt creëren, meer natuurlijk licht wilt binnenlaten of uw tuin naadloos bij uw woning wilt betrekken: verbouwen of renoveren biedt talloze mogelijkheden. Naast esthetische en functionele verbeteringen speelt ook duurzaamheid steeds vaker een rol. In dit artikel delen we vijf essentiële tips voor energiezuinig verbouwen dat niet alleen uw wooncomfort verbetert, maar ook bijdraagt aan een milieuvriendelijke toekomst.

1. Bepaal waar u kunt verbeteren

Stap één naar een energiezuinigere leefomgeving is het evalueren van de staat van uw woning om te zien of er ruimte zit voor verbetering. Het energielabel van uw huis biedt hierbij waardevolle inzichten in de huidige staat van isolatie, beglazing en verwarming. Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning kunt u de isolatiegraad inschatten. Deze stap is het fundament voor verdere verduurzaming. Daarna kunt u kijken of u verbetering mogelijk maakt door andere ramen, deuren of isolatieglas toe te passen.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Sinds 2015 heeft elke woning een voorlopig energielabel van klasse A t/m G gekregen. Hierbij is A het meest zuinige en G het minst zuinig. Onderstaande richtlijn geeft u een globale inschatting van de isolatiewaarde van uw woning:

  • Bouwjaar tot 1975: niet of nauwelijks isolatie
  • Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie
  • Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie
  • Bouwjaar 1992 tot 2000: goede isolatie
  • Bouwjaar vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie

2. Isoleren tegen energieverlies

Nu u weet welk energielabel uw woning heeft, kunt u de verbeteringen stapsgewijs aan gaan pakken. Wist u dat isolatie de hoeksteen is van een energiezuinige woning? Een goed geïsoleerd huis bespaart u namelijk niet alleen energie, maar verhoogt ook uw wooncomfort. Muren, vloeren, ramen, deuren en kozijnen kunnen worden geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. Kies voor hoogwaardige kunststof kozijnen met energiebesparend isolatieglas om energieverlies door uw ramen te voorkomen. Extra voordeel: het werkt ook geluidwerend!

3. Ventileren voor een gezonder binnenklimaat

Na isolatie is goede ventilatie essentieel voor een gezond binnenklimaat. Schone lucht en vochtafvoer zijn van groot belang om schimmels en allergieën te voorkomen. Mechanische ventilatiesystemen en strategisch geplaatste ramen, deuren en schuifpuien met ventilatiemogelijkheden dragen bij aan een continue luchtstroom. Onderstaande opties dragen hier ook aan bij:

  • Ventilatierooster in (één van de) of bovenop kunststof ramen;
  • Luchten via een klepraam of draaikiepraam;
  • Een ventilatierooster in de schuifpui;
  • PADK beslag in draaikiepraam voor parallelle ventilatie;
  • PADK beslag in een kunststof parallelschuifpui.

Met PADK (Parallel Afstelbaar Draai Kiep) beslag op uw draaikiepraam of schuifpui, krijgt u de mogelijkheid om te draaien en te kiepen. Maar wist u dat hiermee ook de mogelijkheid bestaat om het bewegende deel van het raam 6 millimeter naar uzelf toe te trekken? Zo creëert u een luchtspleet, welke onder alle weersomstandigheden een natuurlijke en veilige ventilatie garandeert. DEZA vindt het belangrijk dat uw woning goed beveiligd blijft tijdens het ventileren. Het PADK beslag is daarom gecertificeerd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zodat de ventilatie volledig inbraakwerend plaatsvindt.

4. Subsidiemogelijkheden

Om de kosten van uw verbouwing te verlichten zijn er vaak financiële ondersteuningsmogelijkheden. Laat u daarom vooraf goed informeren over landelijke en lokale subsidieregelingen voor duurzame renovaties. Ook zijn er opties voor interessante leenvormen, zoals de energiebespaarlening, die duurzame investeringen mogelijk maakt. De adviseurs van DEZA vertellen u er alles over tijdens een vrijblijvend adviesgesprek in onze showroom aan de Industriestraat 8A in Heerhugowaard.

5. Persoonlijk advies inwinnen

Elke woning is uniek, daarom is persoonlijk advies van onschatbare waarde. Onze ervaren duurzame renovatie adviseurs staan klaar om u te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes. Of het nu gaat om isolatieglas, ventilatiemogelijkheden of geschikte kozijnen, DEZA biedt advies op maat om uw energiezuinige verbouwing tot een succes te maken.

DEZA Kozijnen maakt graag samen met u een gedegen stappenplan voor de verduurzaming van uw woning. Kunt u niet wachten, download dan hier alvast het gratis stappenplan voor Duurzaam verbouwen en Energieneutraal wonen van Select Windows. Alle monteurs van DEZA Kozijnen zijn VKG Keurmerk gecertificeerd. Uw producten worden netjes en vakkundig gemonteerd, zodat u er direct profijt van heeft.

Energiezuinig verbouwen met DEZA Kozijnen

Een energiezuinige verbouwing lijkt wellicht een grote stap, maar met bovenstaande vijf tips wordt het behapbaar en lonend. Bent u geïnspireerd om aan de slag te gaan met een energiezuinige verbouwing? Bezoek onze showroom en ontdek de mogelijkheden voor duurzame kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien. Onze experts staan klaar om u te voorzien van persoonlijk advies op maat. Of vraag vandaag nog een offerte aan en zet de eerste stap richting een energiezuinigere woning!